Tekstikehys:

På svenska

 

 

Över två miljon postkort av Päivi Mansikka-ahos  målningar har spritt sig över hela världen.  Bl.a följande förläggare har publicerat dem:

 

Postkort:

UNICEF

Finlands Röda Kors

Finlands MS-förbund

Finska Missionsällskapet

Förbundet De utvecklingsstördas väl rf.

Gideoniterna i Finland

Rädda Barnen

Diabetesförbundet

Finlands Bärnklinikers Faddar rf.

 

Bok:  The summer of Santaclaus

Också andra bokillustrationerna

 

Tidningdillusstrationer :

Aamulehti

Sana-lehti

Länsi-Suomi

 

Adresser:

Rädda Barnen

Lungsskadeförbundet

Finlands Bärnklinikers Faddar rf.

 

Frimärken och stämplar:

Julfrimärke FRK 1997

Julkortets Dag  1997.,1998

Ålands  julpostmärk  2006

 

Dessutom andra illustreringsprojekt  t.ex Inbjudningskort, spel, ex libris

 

Stibendier och understöd:

Ralf och Teresia Lönnström stiftelse 1989

Otavan kirjasäätiö 2000

Okka-säätiö 2004

Wsoy 2006

Kuvittajat 2005, 2006

 

Utställningar:

1997 Kangasala

1997Kvinnliga konstnärer från Pirkanmaa

1997 Staranzano, Italien

1999 ”Sommerhö”, Kangasala

2000 Tammerfors

2001 Raumo

2003 Eckerös Post och Tullhuset, Åland

2004 Helsingfors

2006 Tallin , Estonia

 

Utbildning:

Magister i pedagogik (Åbo universitet)

Kompletterande utbildning i bildkonst

 

Arbete:

Frilans illustrator 1987-

Lärarinna 1990-

Päivi Mansikka-aho är född 1966 i Tusby i södra Finland. Förutom att hon har studerat konst har hon också en magisterexamen i pedagogik. Päivi är numera bosatt i Kangasala utanför Tammerfors, där hon också har sin ateljé. Päivis huvudsakliga arbete är att verka som konstnär, men några timmar varje vecka undervisar hon också konststuderande, vilket hon också tycker mycket om.

 

Päivi arbetar i akvarell, och hennes största framgångar har varit med motiv till postkort. Många målningar är gjorda med motiv för olika traditionella högtider som jul och påsk, men hennes konst har också blivit gratulationer, kondoleanser eller helt enkelt vanliga vackra kort. Hon fick sitt första postkort publicerat 1987, och många stora organisationer som UNICEF, Röda korset och Rädda Barnen har publicerat kort med hennes akvareller som motiv. Man kan med all rätt säga att Päivis konst är världskänd, eftersom över två miljoner postkort av hennes målningar redan har blivit spridda över världen.

 

Förutom postkort målar Päivi också tavlor och illustrerar böcker, och hon har även gjort en barnbok som hon inte bara har illustrerat, utan även skrivit. Idén till boken föddes av ett julkort som avbildade julgubben på sommarsemester. I boken som handlar om vad julgubben gör på sommaren får man följa med honom till Danmark, till olika delar av Finland och också till Åland.

 

I Päivis värld har julgubbarna en aktiv semester, där de både vistas i naturen men också roar sig med att åka motorcykel. På sitt besök på Åland är julgubben avbildad när ha fiskar med bar överkropp och tomteluvan slängande i metspöet, stående på en klippa med utsikt över spegelblankt vatten, öar och skär.

 

Själv har Päivi vänner på Åland, och hon brukar med jämna mellanrum besöka Björkö som är en liten ö nära Lappo i Ålands östra skärgård. Eftersom Päivi livnär sig på sina illustrationer är hon mycket noga med vilka konstverk som får publiceras. Hon är väldigt förtjust i sjöar och hav, och när hon vill slappna av åker hon just till Björkö. Vid sina besök i den åländska skärgården målar hon mycket för enbart för sin egen skull, också sådana motiv som hon väljer att inte låta publicera.

 

Päivi har tidigare gjort vissa saker som hör till postväsendet, men hon har aldrig tidigare gjort ett frimärke. Hon känner sig mycket stolt över att ha fått den möjligheten, och frimärket är dessutom väldigt representativt för hennes arbeten som berör julen. Målningar med häst och släde är nämligen det mest efterfrågade motivet i jultider och det är mycket populärt när det gäller postkort.

 

 

Tekst av boken

Ålands —Frimärken  berättar

Sandra Rasmussen